Waylon op het Songfestival: alles op een rij

Vanavond is het weer zover; het Eurovisie Songfestival. Dit jaar vertegenwoordigt Waylon ons land met het nummer Outlaw in Em in Lissabon, Portugal. Het is niet de eerste keer dat de 38-jarige zanger meedoet. In 2014 deed hij samen met Ilse DeLange mee als The Common Linnets. Zij behaalden de tweede plaats.

Deze week strijden 43 landen tegen elkaar om die felbegeerde eerste plaats. De eerste halve finale heeft al op dinsdag plaatsgevonden. Albanië, Bulgarij, Cyprus, Estland, Finland, Ierland, Israël, Litouwen, Oostenrijk en Tsjechië wisten zich te plaatsen voor de finale.

9 november 2017

Waylon’s deelname aan het songfestival werd door AVROTROS bekend gemaakt. “Ik wilde dolgraag nog een keer, dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken”, vertelde Waylon. “Eigenlijk wil ik blijven gaan tot ik eerste word. Dus alle haters kunnen hun lol op. Je land vertegenwoordigen blijft iets moois. We zijn namelijk een prachtig land dus ik sta gewoon weer te stralen volgend jaar met een glimlach die pas ontspant na 12 mei. Nu hard aan de slag om het winnende liedje te maken!”

29 januari 2018

Waylon zal zijn opwachting maken in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Hij moet het opnemen tegen Noorwegen, Roemenië, Servië, San Marino, Denemarken, Rusland, Moldavië, Australië, Georgië, Polen, Malta, Hongarije, Letland, Zweden, Montenegro, Slovenië en Oekraïne.

2 maart 2018

Met het nummer Outlaw in Em zal Waylon Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival. Dit maakte de zanger bekend in De Wereld Draait Door. In het programma liet hij vijf dagen lang de vijf potentiële nummers horen. Over zijn keuze vertelde hij: “Wat je elk jaar ziet, is dat altijd datgene wat opvalt, in aanmerking komt. We kunnen eerste of laatste worden, maar ik heb in ieder geval mijn nek uitgestoken. Je moet met iets komen wat nog nooit is gedaan en dat is dit.”

3 april 2018

De organisatie maakte de volgorde van de halve finales bekend. Waylon zal namens Nederland als achtste verschijnen. Een gunstige positie volgens Songfestivalkenner Cornald Maas. “Het is goed dat Waylon niet moet openen of aan het begin zit. Met zijn nummer schudt hij iedereen weer wakker.”

18 april 2018

De muziekvideo van Outlaw in ‘Em werd op Waylon’s Youtube kanaal geplaatst.

30 april 2018

Sharon Den Adel (zangeres van Within Temptation), Arno Krabman (oprichter en eigenaar van Graveland studio. Producent, schrijver en gitarist), Rick Vol (de vader van Lisa, Amy & Shelley van OG3NE en tekstschrijver/producer van ‘Lights and Shadows’, de Songfestival inzending van 2017), Lesley van der Aa (achtergrondzangeres van diverse Nederlandse artiesten waaronder Jan Smit) en Robert Ester (Q-Music) zullen dit jaar de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival vormen. De jury zal woensdagavond 9 mei, tijdens de ‘jury semi final’, en vrijdagavond 11 mei, tijdens de finale, de punten geven die voor de helft gaan mee tellen tijdens de shows op donderdag- en zaterdagavond.

1 mei 2018

De eerste repetitie vond plaats in Lissabon. Waylon leek met een band op het podium te staan, maar halverwege het nummer bleek het om dansers te gaan. “Dansers zijn ook muzikanten, ze moeten namelijk de muziek voelen om zo te kunnen dansen. We hebben hiervoor gekozen omdat de dans die ze laten zien de ‘outlaw’ van de dance scene is,” vertelde Waylon.

Na de repetitie zakte hij naar de negentiende plek bij de bookmakers, maar daar maakte hij zich helemaal niet druk om.

3 mei 2018

OG3NE zal tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival de punten van de Nederlandse vakjury doorgeven. De drie zussen vertegenwoordigden Nederland vorig jaar en eindigden op de elfde plek.

4 mei 2018

Waylon ging de straat van Lissabon op om een promotieoptreden te geven. Op het Praca Pedro-plein zong hij een akoestische versie van zijn inzending Outlaw in ‘Em.

5 mei 2018

Voor de tweede keer repeteerde Waylon met zijn dansers op het podium. “Waylon heeft nu meer interactie met zijn dansers,” vertelde regisseur Hans Pannecoucke in het liveblog van Eurovision.

7 mei 2018

Waylon en zijn team zijn niet te spreken over de berichtgeving van het AD en De Telegraaf en besloot daarom niet meer met de twee kranten te spreken. De Telegraaf sprak zelfs over een boycot. “Pers geboycot klinkt een beetje heftig en daar is ook geen sprake van. Er is een aantal dingen voorgevallen met twee journalisten, van De Telegraaf en AD. Die zijn heel zuur,” vertelde Waylon aan Nu.nl.

9 mei 2018

Waylon stond voor de derde keer op het podium om te repeteren. “Ik heb een heel goed gevoel over deze repetitie. Het voelde heel natuurlijk, ik ben tevreden. De jongens deden het ook geweldig,” zei hij na afloop. Tijdens de generale repetitie ontving hij 50 procent van zijn eindscore voor de halve finale van het Songfestival. De vakjury’s van de deelnemende landen bepalen voor 50 procent de uitkomt. De overige 50 procent wordt gegeven door de Europese tv-kijkers na de live-uitzending van de tweede halve finale op donderdagavond.

Reageer op deze post

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
  Subscribe  
Abonneren op